sobota, 16 lutego 2013

Jogurtowe racuchy z jabłkami i stewią

Jest to ulepszony i przeliczony przepis naszej babci Róży na domowe racuchy - piątkowy standard w moim rodzinnym domu. Zawsze mieliśmy z nimi szacunkowy kłopot jak serwowała nam je babcia, ale wreszcie przeliczone i wypróbowane insuliną będą tradycja i w naszym menu. Lubimy je wszyscy.

4 JAJKA
7 CZUBATYCH  ŁYŻEK MĄKI (8WW)
400 ML KEFIRU/ JOGURTU /MLEKA ZSIADŁEGO (3%) ( 2,6WW)
1 CUKIER WANILIOWY mały ( 0,5 WW)
1-2 ŁYŻKI STEWII NUTREEN W PROSZKU
1/4 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

OWOCE:
120 G POKROJONYCH W KOSTKĘ JABŁEK (1,1 WW)
20 G    RODZYNEK (1,5 WW)
(lub inne równoważne 2,6WW)

ŻÓŁTKA, MĄKA I KEFIR ZMIKSOWAĆ. BIAŁKA UBIĆ NA PIANĘ. POŁĄCZYĆ SKŁADNIKI.
PIEC NA  ROZGRZANEJ OLIWIE VIRGEN EXTRA.

mamaZosi 2013
racuchy jogurtowe



 Z podanych składników wychodzi około 20 placków.
Cała potrawa ma 14 WW.  1 placek to 0,7 WW.

Obiadowa porcja Zosi to 6 placków i porcja dżemu light truskawkowego 30g.
1 placek z dżemem  ma  0.8WW.
Na 6 placków trzeba uwzględnić przynajmniej 2 - 2,5 WBT  w zależności od ilości oliwy użytej do pieczenia.

Na 6 placków z dżemem  przeliczam Zosi 5 WW i 2,5 WBT.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz